top of page
MEERDIMENSIONAAL
Gespecialiseerde fysiotherapie op maat
Bekken(bodem)fysiotherapie
Een gezonde bekkenbodem als basis voor gezond bewegen
Bekken(bodem)fysiotherapie is oefentherapie gericht op het herstel of voorkomen van het ontstaan van bekkenbodemproblemen. Na een intake en lichamelijk onderzoek wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Hierin leggen we uw hulpvraag vast, het doel van de therapie en wat wij samen gaan doen om dat doel te halen binnen welke termijn. Wanneer nodig kunnen naast oefentherapie meerdere middelen worden ingezet zoals biofeedback (MAPLe), electostimulatie /PTNS, Indiba-therapie (RGN en CT9), ballontraining en taping. Uw bekkenfysiotherapeut heeft hiervoor na de reguliere opleiding tot fysiotherapeut een post-hbo opleiding en geaccrediteerde cursussen gevolgd in het doen van onderzoek en behandeling van bekkenbodem gerelateerde klachten.
Bekken(bodem)fysiotherapie is teamwork. U werkt samen met uw bekkenfysiotherapeut aan uw herstel. Het opvolgen van de adviezen en het uitvoeren van uw oefenprogramma thuis zijn hierin een belangrijke sleutel tot resultaat.
Bekken(bodem)fysiotherapie kan mogelijk iets betekenen bij:
- Het niet kunnen ophouden van urine, ontlasting of een wind
- Problemen met de toiletgang voor urine of ontlasting
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- Verzakkingsklachten
- Seksuele problemen (pijn, minder gevoel)
- Pijn in de onderbuik of bekkenbodemregio
- Aambeien, anusfissuren, anuskramp
- Rug-, bekken- & heupklachten
- Stuitklachten
- Voorbereiding op & revalidatie bij operaties in kleine bekken
(baarmoeder, verzakking, prostaat)
- Begeleiding tijdens zwangerschap en na bevalling
Meerdimensionaal Fysiotherapie benadert bekkenbodemklachten niet als een lokaal probleem, maar vanuit breder perspectief. De bekkenbodem is een cruciaal onderdeel van meerdere functionele systemen. Inzichten en technieken uit de revalidatie, bekkenfysiotherapie en geriatriefysiotherapie worden gecombineerd ingezet om te komen tot een duurzaam behanderesultaat.
Waar nodig, en altijd na overleg met u, wordt samengewerkt met andere disciplines.
Wil u weten of bekken(bodem)fysiotherapie iets voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.
Chronische ziekte
POP
Verzakkingsklachten
Een gezonde bekkenbodem, een belangrijke steun voor je organen. Nu & later!
Een verzakking betekent dat baarmoeder (of vaginatop na een baarmoederverwijdering), de blaas en/of een deel van de darm niet meer goed op hun plek zitten. Ze zijn gedaald, verzakt. Oorzaak zijn een zwak en/of beschadigd ophang- en steunsysteem van de organen, onvoldoende ondersteuning (op het juiste moment) van de bekkenbodem en chronisch verhoogde buikdruk (o.a. chronisch hoesten, zwaar fysiek werk, zwaar overgewicht). Vaak is er een combinatie aan factoren.
​
Een verzakking kan verschillende klachten geven: het niet goed kunnen ophouden van urine/ontlasting, het moeilijker kwijt kunnen raken van urine/ontlasting, problemen met seks, tampons niet kunnen vasthouden, een druk of balgevoel hebben in de vagina en pijnklachten in buik of onderrug. Niet iedereen met een verzakking heeft klachten of dezelfde combinatie aan klachten.
Naarmate de leeftijd stijgt, komen verzakkingen vaker voor. Meer dan 40 procent van de vrouwen boven de 40 jaar heeft een verzakking. Een klein, maar aanzienlijk deel ervaart klachten (Slieker, 2009). Na de menopauze komt het vaker voor, maar ook jongere vrouwen kunnen een verzakking ontwikkelen. Hierop rust nog een groot taboe, wat het gezond omgaan met deze klachten voor deze groep nog moeilijker maakt. Het is gemakkelijker te zeggen dat je last hebt van je rug dan van je verzakking. Dit geldt overigens voor alle leeftijden. Meer goede voorlichting over dit probleem, de risicofactoren en de mogelijkheden om het aan te pakken is daarom belangrijk.
​
Behandeling
1. Bekken(bodem)fysiotherapie
Wat kan de bekkenfysiotherapeut hierin voor u betekenen?
1. Inzicht geven in de onstaanswijze van uw klacht, hoe u verergering voorkomt en klachtenafname bevordert;
2. Spierfunctie en beweegvaardigheid optimaliseren in combinatie met leefstijladviezen.
3. Buikdrukregulatie (en omgaan met overbelasting)
4. Het voorkomen van verstopping/obstipatie
Uw trainingsinzet en het vermogen om te gaan met uw verminderde belastbaarheid, uw
beperking, zijn belangrijk voor het behandelresultaat.
2. Pessarium
Een pessarium is een ondersteuningsmiddel (ring, schijf of blokje) voor de bekkenorganen. Er bestaan verschillende vormen, ring, schijf of blokje. Een pessarium wordt ingebracht in de vagina om de organen weer op hun plek te brengen en zo de klachten op te heffen. Het steunt op de bekkenbodem. Het blijft dus altijd belangrijk de bekkenbodem in een goede conditie te krijgen, anders blijft het pessarium niet zitten. Ook buikdrukregulatie blijft belangrijk. Als uw klachten niet te ernstig zijn kan een pessarium (i.c.m. bekkenfysiotherapie) een goede optie zijn. Bespreek dit met uw huisarts. Hij of zij kan ook besluiten u door te verwijzen naar een specialist. Meer informatie over het pessarium? Bekijk dit filmpje van thuisarts.nl.​
3. Operatie
Mochten er geen andere middelen helpen, dan kan een operatie een oplossing zijn. Fysiotherapie is in dat geval een gezond besluit in de voorbereiding op uw operatie en tijdens uw revalidatie. Lees hier meer over het belang van fysiotherapie rondom een operatie.
​
Aambeien
Aambeien zijn ook een vorm van verzakking. Uw bekkenfysiotherapeut kan u helpen uw spierfunctie te verbeteren, uw toiletgedrag en - techniek voor ontlasting, obstipatie te voorkomen en aanleren hoe u buikdruk goed opvangt (o.a. bij klussen in en rondom het huis, tillen, dragen, maar ook bij hoesten).
Peri Partum
Zwangerschap & Bevallen
Zwangerschap en bevallen zijn bijzondere ervaringen. Ze hebben impact op jou, jouw lichaam en bekkenbodemgebied. Soms ontstaan er klachten zoals pijn, een drukgevoel in je schede, aambeien, ongewild urine- en/of ontlastingverlies of obstipatie. Blijf er niet mee lopen. Meestal is er een oplossing. We weten dat vrouwen met ongewild urineverlies en/of verzakkingsklachten tijdens de zwangerschap op latere leeftijd een hoger risico hebben op het ontstaan van klachten. Nu aanpakken voorkomt verergering, op korte en lange termijn.
Bij Meerdimensionaal Fysiotherapie kun je terecht voor:
* Zwangerschapsgerelateerde bekkenbodemproblemen
zoals het moeite hebben met het ophouden van urine, een wind of ontlasting, of
het hebben van een drukgevoel
* Zwangerschaps gerelateerde bekkenpijn
* Stuitpijn
* Pijn bij het vrijen
* Verzakkingsklachten
* Diastase / buikwandproblemen
* Littekenbehandeling in buik- en bekkenbodemregio (Indiba-therapie)
* Gezond werken tijdens en na je zwangerschap bij bekken-, bekkenbodemproblemen en
verzakkingsklachten
* Gezond sporten tijdens en na je bevalling
Wanneer jij lichamelijk (nog) niet in staat bent om naar de praktijk te komen, is het mogelijk een korte periode behandeld te worden aan huis. Bij een reistijd van meer dan 15 minuten wordt gekeken naar de haalbaarheid en worden eventuele extra reiskosten in rekening gebracht. Dit wordt vooraf met u afgestemd.
bottom of page