MEERDIMENSIONAAL
Gespecialiseerde fysiotherapie op maat
Bekken(bodem)fysiotherapie
Een gezonde bekkenbodem als basis voor gezond bewegen
Bekken(bodem)fysiotherapie is oefentherapie gericht op bekkenbodem gerelateerde klachten, eventueel aangevuld met technieken als onder andere taping, biofeedback (MAPLe), electrostimulatie (MAPLe, PTNS) en ballontraining. Uw bekkenfysiotherapeut heeft hiervoor na de reguliere opleiding tot fysiotherapeut een post-hbo opleiding en geaccrediteerde cursussen gevolgd in het doen van onderzoek en behandeling van bekkenbodem gerelateerde klachten.
Bekken(bodem)fysiotherapie is teamwork. U werkt samen met uw bekkenfysiotherapeut aan uw herstel. Het opvolgen van de adviezen en het uitvoeren van uw oefenprogramma thuis zijn hierin een belangrijke sleutel tot resultaat.
Bekken(bodem)fysiotherapie kan mogelijk iets betekenen bij:
- Het niet kunnen ophouden van urine, ontlastig of een wind
- Problemen met de toiletgang voor urine of ontlasting
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- Seksuele problemen
- Pijn in de onderbuik of bekkenbodemregio (anus, geslachtsdelen)
- Rug-, bekken- & heupklachten
- Stuitklachten
- Voorbereiding op & revalidatie bij operaties in kleine bekken
- Preventieve activiteiten voor mensen/groepen met een verhoogd
risico op het ontwikkelen van bekkenbodemklachten
(lezing/workshop/training)
- Begeleiding tijdens zwangerschap en na bevalling
​
Meerdimensionaal Fysiotherapie benadert bekkenbodemklachten systemisch. Inzichten uit de geriatriefysiotherapie, geriatrische revalidatie, bekkenfysiotherapie en hart-vaat-longfysiotherapie worden, waar nodig, gecombineerd ingezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn continentieklachten bij senioren en kwetsbare ouderen; mensen met COPD, een centraal neurologische aandoening of spierziekte; bij gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. plastabletten); functionele incontinentie. Waar nodig, en altijd na overleg met u, wordt samengewerkt met andere disciplines. Wil u weten of bekken(bodem)fysiotherapie iets voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.
​
​
​
​
​
​
​
Bekkenbodem & bekkenbodemklachten
​
​
De bekkenbodem
De bekkenbodem is een uit meerdere kleine spieren en bindweefsel opgebouwde laag onder in het bekken en vormt zo de bodem van het bekken, de bekkenbodem. Hierop rusten onze bekkenorganen.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​De bekkenbodem heeft meerdere functies.
1. Ondersteuning van de bekkenorganen
(blaas, baarmoeder, darm)
2. Opvangen van buikdrukverhoging
3. Ophouden van urine, ontlasting en een wind
4. Soepele toiletgang voor urine en ontlasting
5. Stabiliteit van lage rug, bekken en heupen
6. Fijne seks
7. Bijdragen aan een goede ademhaling en een
effectieve hoest/huf
​
Een goed functionerende bekkenbodem is belangrijk in ons bewegen. De bekkenbodem vormt een verbinding tussen verschillende systemen zoals continentie, seksualiteit, stabiliteit in heupen, het bekken en de rug, balans en ademhaling. Deze systemen beïnvloeden elkaar . Op hun beurt kunnen zij weer beïnvloed worden door onder andere het verloop van een bevalling, veroudering, ziekte (eventueel plus de medicatie) en leefstijl. Veel factoren kunnen dan ook een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van bekkenbodemproblemen. Bekkenbodemproblemen vragen daarom een meerdimensionale aanpak.
De bekkenbodem maakt onderdeel uit van meerdere systemen, zoals het systeem voor continentie van urine en ontlasting, een goede toiletgang voor urine en ontlasting, ondersteuning van de bekkenorganen, seks, stabiliteit in heupen, bekken en rug, balans en ademhaling. Deze systemen beïnvloeden elkaar. Op hun beurt kunnen zij weer beïnvloed worden door onder andere het verloop van een bevalling, veroudering, ziekte, medicatie en leefstijl. Een verstoorde bekkenbodemwerking kan functieproblemen geven in al deze systemen. Veel factoren kunnen dan ook een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van bekkenbodemklachten. Bekkenbodemklachten vragen daarom een meerdimensionale benadering en een behandelplan op maat. Ieder mens is immers verschillend.
​
​
​
​​Bekkenbodemklachten
Wanneer de bekkennbodem niet goed functioneert, de spieren waar hij ​mee samenwerkt niet goed functioneren of de bekkenorganen zijn verzakt, kunnen er klachten ontstaan zoals:
- Ongewild verlies van urine, ontlasting en/of een wind
- Moeite hebben met plassen of het kwijtraken van ontlasting
- Het hebben van een bijna niet te onderdrukken aandrang
om te plassen of te ontlasten
- Anusklachten
​- Verzakkingsklachten
- Pijnklachten
- Seksuele problemen (pijn, verminderd gevoel, erectieproblemen)
- Rug- bekken- & heupklachten
Iedereen heeft een bekkenbodem, mannen, vrouwen, jong en oud. Iedereen kan dan ook bekkenbodemklachten krijgen, op elke leeftijd. Echter, bekkenbodemproblemen horen nooit bij de leeftijd. Zij kunnen onder andere leiden tot onzekerheid, schaamte, vermijding van uitstapjes (en daarmee mogelijk sociale isolatie), ontwikkeling van nieuwe klachten en bij senioren tot verhoogd valrisico en verlies van zelfredzaamheid. Belangrijke redenen om klachten bespreekbaar te maken en te kijken naar een oplossing. Bekken(bodem)fysiotherapie kan in veel gevallen helpen. Wilt u meer weten over incontinentie en andere bekkenbodemproblemen bij senioren? Seniorenwijzer heeft meerdere interessante artikelen gepubliceerd. Zie link.
​
​
​
​
​
​
​
​
​