top of page

Langer Thuis Fysiotherapie

vrouw nordic walking.jpg
Door het ouder worden nemen onze lichaamsfuncties langzaam af. Dit kan worden versterkt door onvoldoende in beweging zijn, doorgemaakte ziekten, het hebben van een chronische aandoening en bepaalde medicijnen.
Natuurlijke veroudering kunnen we niet voorkomen. Maar met gezond bewegen kunnen verouderingsprocessen wel vertraagd worden en bij chronische aandoeningen de beperkingen ervan worden ingeperkt. Voldoende bewegen is belangrijk voor ons brein, onze spierkracht, balans, conditie en veerkracht. Van belang voor onze gezondheid, ons welbevinden, onze zelfredzaamheid. Soms raakt men door inactiviteit, ziekte of een operatie uit balans
Een geriatriefysiotherapeut kan samen met u kijken wat voor u nodig is om u weer zo goed mogelijk op de been te krijgen en te houden. Zo nodig gebeurt dit (altijd in overleg met u) in teamverband met de huisarts/specialist, praktijkondersteuner, case manager, thuiszorg, diëtiste , logopedist en/of ergotherapeut. 
Onderzoek laat zien dat er een verband bestaat tussen valrisico, urine incontinentie en zelfredzaamheid bij senioren. Meerdimensionaal Fysiotherapie combineert inzichten en technieken uit de bekken- en geriatriefysiotherapie voor een complete en duurzame behandeling.

'Kom en blijf in beweging, mèt gebruik van bekkenbodem, om zo lang zo gezond en zelfstandig mogelijk op de been te blijven!' (Seniorenwijzer)
Afbeelding GFT_vallen-UI-zelfredzaamheid
Lange Thuis FT

Valpreventie & screening

patch-1433069_1920.jpg
Vallen onder ouderen komt veel voor. Dagelijks belandt iedere 5 minuten een oudere op de spoedeisende hulp na een val. Dat zijn 108.000 ouderen per dag! (Bron: Veiligheid.nl). In 2018 overleden er dagelijks gemiddeld 13 mensen ten gevolge van een val. Dit maakt vallen iets om toch even bij stil te staan.
Vallen kan tot grote problemen leiden. Zichtbaar, zoals kneuzingen en botbreuken, maar ook onzichtbaar, zoals een hersenschudding (of ernstiger) en angst. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst verhoogt de kans nogmaals te vallen en moeilijke situaties en activiteiten te gaan vermijden. Men durft bijvoorbeeld de deur niet meer uit, op bezoek te gaan, blijft meer zitten en ziet langzaam steeds minder mensen. Hierdoor neemt het risico toe op vallen, het ontwikkelen of verergeren van incontinentieklachten,  het zich eenzaam gaan voelen en steeds meer hulp en zorg nodig te hebben. Geriatriefysiotherapie kan u helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Wanneer u zelf een wandelstok of rollator aanschaft om uw valrisico te verkleinen, helpen wij u graag in het veilig leren omgaan met uw nieuwe hulpmiddel in en om het huis. 
 
Bent u gevallen? Bent u af en toe bang om te vallen of kent u iemand in uw omgeving, die hiermee te maken heeft? Blijf er niet mee zitten! Een gerichte valpreventietraining zou u kunnen helpen. Uw geriatriefysiotherapeut kijkt, samen met u, naar de mogelijke oorzaken en schrijft voor u een trainingsprogramma op maat. Wil u weten wat u zelf kunt doen om uw valkans te verkleinen? Neem vrijblijvend contact op.
vicieuze cirkel vallen 20210228.png
Vallen kan het begin zijn van een volgende val.
Vraag uw geriatriefysiotherapeut hoe u dat kunt voorkomen
Valpreventie & Screening

Ongewild urineverlies & meer

restroom-983390_1920.jpg
Het niet kunnen ophouden van urine, ontlasting of een wind, zijn klachten die onder senioren vaak voorkomen en veelal in stilte worden gedragen. Klachten met veelal een grote impact op kwaliteit van leven. Nee, incontinentie hoort niet bij de leeftijd. Ja, het komt bij senioren wel vaker voor. Dat komt omdat senioren t.g.v. veroudering, onderliggende aandoeningen en vaker gebruik van (meerdere) medicijnen te maken hebben met meer risicofactoren.
Incontinentie, het minder worden van onze balans en afnemen van onze zelfredzaamheid versterken elkaar. Het valrisico neemt toe. Gelukkig is er vaak wat aan te doen!
Meerdimensionaal Fysiotherapie is gespecialiseerd in incontinentie en toiletgangproblemen bij (kwetsbare) senioren. Wij helpen u graag uw vrijheid in bewegen weer te herwinnen.
 
Heeft u klachten? Maak het bespreekbaar bij uw huisarts en kijk samen wat voor u de beste oplossing is. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk. Wilt u meer lezen over het onderwerp? Seniorenwijzer heeft meerdere artikelen gepubliceerd over dit thema.
Afbeelding GFT_vallen-UI-zelfredzaamheid
'Kom en blijf in beweging, mèt gebruik van bekkenbodem, om zo lang zo gezond en zelfstandig mogelijk
op de been te blijven!' (Seniorenwijzer, 2019)
BBDF Senior
bottom of page