top of page

Diastase

sluitlakenmuseum_rotterdam72224.jpg
Wanneer de ruimte tussen je rechte buikspieren groter is dan normaal, spreek je van een diastase. Een diastase kan klachten geven in o.a. rug, bekken en bekkenbodem. Op latere leeftijd kan het een stille onderhoudende factor zijn van rug-, heup- en knieklachten. Diastase komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen  er een ontwikkelen.
 
Fysiotherapie kan bij een diastase op verschillende manieren iets betekenen:
1)  Net na de bevalling diastase minimaliseren / het herstel van je
     buikwand(functie) ondersteunen;
2)  Functieproblemen opheffen of beperken door het aanleren van
     juiste beweegtechnieken
3)  Leren afstemmen van de belasting van je dagelijkse activiteiten/sport
     op de draagkracht van je buikwand;
4)  Voorbereiding op en revalidatie na een buikwandcorrectie.
Wit katoenen sluitlaken met bandsluiting met gespen, te zien in Museum Rotterdam. Het werd gebruikt in Engeland in de periode1880/1930
Diasas vrvolg
Mogelijke gevolgen
 
Tussen je rechte buikspieren zit een sterke bindweefselverbinding, die loopt als een lijn van de onderkant van je borstbeen tot op je schaambeen (linea alba). Wanneer deze bindweefsellijn continu wordt overbelast, kan deze verbreden. Als deze lijn te breed wordt, heb je meer moeite met het stabiliseren van je rug, bekken en heupen, wat tot pijn kan leiden. Andere klachten kunnen zijn bekkenbodemproblemen (ongewild urineverlies of juist moeite hebben met goed doorplassen), verzakkingsklachten, obstipatie, moeite met doorademen, pijn rond je navel en/of navelbreuk of een veranderde vorm van je buik, waar je mentaal last van hebt. Niet iedere diastase geeft klachten.
Overbelasting
 
Overbelasting ontstaat wanneer het bindweefsel verzwakt is of wanneer de druk in de buik te vaak te hoog is. Denk naast zwangerschap aan veel hoesten bij COPD, veel zware krachttraining met een verkeerde techniek of extreem overgewicht. Het is belangrijk de druk in de buik goed te leren opvangen en af te stemmen op de draagkracht van je bindweefsel in alle dagelijkse activiteiten. Bij veel hoesten is een goede hoesttechniek belangrijk. Ligt de oorzaak in de sport, dan is het van belang de trainingsbelasting op de draagkracht van het bindweefsel af te stemmen met een betere techniek en mogelijk andere intensiteit/vorm.
Zelftest
 
Hoe herken je een diastase bij jezelf? (Zelftest)
* Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën.
* Til je hoofd en schouders van de grond
* Wanneer een richel opkomt in het verloop van de linea alba of als je

   een ruimte voelt, slap en diep, heb je een diastase.
Een diastase en dan?
 
Diastasenetwerk Nederland adviseert in de volgende situaties deskundige hulp te zoeken:
1.  Wanneer je bij de zelftest een duidelijke richel voelt en bovengenoemde
     klachten ervaart.
2.  Wanneer je bij de zelftest een tuut(je) ziet in het verloop van de
     middenlijn.
Dit kan wijzen op het niet goed samenwerken van je rompspieren, waardoor je minder goed stabiliseert en minder goed je buikdruk opvangt. Beiden zijn vormen van overbelasting, die op langere termijn klachten kunnen veroorzaken.
Als trainen niet helpt
 
Als trainen niet helpt, kan een hersteloperatie van de buikwand dat mogelijk wel. Tijdens zo'n operatie worden de spieren weer naar elkaar toegebracht en wordt overtollige huid verwijderd. Het spiercorset wordt zo in zijn functie hersteld. Fysiotherapie is van belang is het voor- en natraject van de operatie.
Dr. Tammo de Vries Reilingh, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg, zegt hierover: “Pre- en postoperatieve begeleiding door de fysiotherapeut is essentieel voor het functioneel herstel van de patiënt. De patiënt krijgt weer vertrouwen in het eigen lichaam en beperkingen nemen af. Dit vermindert de kans op complicaties en blijvend functieverlies en vergroot de terugkeer in het dagelijks functioneren, in werk en sport. Tegenwoordig is de rol van fysiotherapie volledig geaccepteerd bij revalidatie na een voorstekruisbandreconstructie of totale heup. De buikwand is een essentieel onderdeel van het bewegingsapparaat en van groot belang voor de rompstabiliteit. Het is opmerkelijk dat fysiotherapeutische revalidatie na reconstructie van een complex buikwanddefect nog niet de standaard is. De samenwerking tussen chirurg en fysiotherapeut is zeer waardevol en komt de kwaliteit van zorg voor de patiënt ten goede. Frequent overleg en korte lijnen zijn hierbij erg belangrijk. Een toegewijd fysiotherapeut is een grote meerwaarde in het multidisciplinaire team.” (FysioPraxis mei 2019)
In het Centrum voor Diastase in Zeist en Utrecht is gespecialiseerde fysiotherapie onderdeel van het behandeltraject.
bottom of page