top of page

Verzakking & verzakkingsklachten

sluitlakenmuseum_rotterdam72224.jpg
Wit katoenen sluitlaken met bandsluiting met gespen, te zien in Museum Rotterdam. Het werd gebruikt in Engeland in de periode1880/1930
Wanneer de ruimte tussen je rechte buikspieren groter is dan normaal, spreek je van een diastase. Een diastase kan klachten geven in o.a. rug, bekken, bekkenbodem en heupen. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan ervan. Zwangerschap is de bekendste. Ook mannen kunnen een diastase ontwikkelen.
 
Fysiotherapie kan hierin op verschillende manieren iets betekenen:
1)  Net na de bevalling diastase minimaliseren / het herstel van je
     buikwand(functie) ondersteunen;
2)  Functieproblemen opheffen of beperken door het aanleren van
     juiste beweegtechnieken
3)  Leren afstemmen van de belasting van je dagelijkse activiteiten/sport
     op de draagkracht van je buikwand;
4)  Voorbereiding op en revalidatie na een buikwandcorrectie.
Tussen je rechte buikspieren zit een sterke bindweefselverbinding, die loopt als een lijn van de onderkant van je borstbeen tot op je schaambeen (linea alba). Wanneer deze bindweefsellijn continu wordt overbelast, kan deze verbreden. Als deze lijn te breed wordt, heb je meer moeite met het stabiliseren van je rug, bekken en heupen, wat tot pijn kan leiden. Andere klachten kunnen zijn bekkenbodemproblemen (ongewild urineverlies of juist moeite hebben met goed doorplassen), verzakkingsklachten, obstipatie, moeite met doorademen, pijn rond je navel en/of navelbreuk of een veranderde vorm van je buik, waar je mentaal last van hebt. Niet iedere diastase geeft klachten.
Diasas vrvolg
Overbelasting ontstaat wanneer het bindweefsel verzwakt is of wanneer de druk in de buik te vaak te hoog is. Denk naast zwangerschap aan veel hoesten bij COPD, veel zware krachttraining met een verkeerde techniek of extreem overgewicht. Het is belangrijk de druk in de buik goed te leren opvangen en af te stemmen op de draagkracht van je bindweefsel in alle dagelijkse activiteiten. Bij veel hoesten is een goede hoesttechniek belangrijk. Ligt de oorzaak in de sport, dan is het van belang de trainingsbelasting op de draagkracht van het bindweefsel af te stemmen met een betere techniek en mogelijk andere intensiteit/vorm.
Hoe herken je een diastase bij jezelf? (Zelftest)
* Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën.
* Til je hoofd en schouders van de grond
* Wanneer een richel opkomt in het verloop van de linea alba of als je
   een ruimte voelt, slap en diep, heb je een diastase.
Een diastase en dan?
Diastasenetwerk Nederland adviseert in de volgende situaties deskundige hulp te zoeken:
1.  Wanneer je bij de zelftest een duidelijke richel voelt en bovengenoemde
     klachten ervaart.
2.  Wanneer je bij de zelftest een tuut(je) ziet in het verloop van de
     middenlijn.
Dit kan wijzen op het niet goed samenwerken van je rompspieren, waardoor je minder goed stabiliseert en minder goed je buikdruk opvangt. Beiden zijn vormen van overbelasting, die op langere termijn klachten kunnen veroorzaken.
bottom of page