top of page

Fit voor & na uw operatie

Better In = Better Out!

man natuur oefenen_edited_edited.jpg
Gespec FT

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer men fitter een operatie in gaat,  men sneller herstelt en minder kans heeft op complicaties. Fitheid vergroot uw veerkracht.

 

Hoe werkt het? Vooraf wordt gekeken naar wat u nodig heeft om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Uit deze inventarisatie volgt een trainingsprogramma op maat i.c.m. adviezen voor een goede voeding en leefstijl. Uw fysiotherapeut begeleid u hierin tot uw ziekenhuisopname, afhankelijk van uw conditie op de praktijk Ook wordt er gekeken naar wat nodig is voor een optimale start thuis als u weer uit het ziekenhuis komt. 

 

Door middel van training, gezonde voeding, voldoende drinken en een gezonde leef

itheid bereik

Bent u net geopereerd of wordt u dat binnenkort? Dan is fysiotherapie voor en na uw operatie een gezonde keuze. Hoe beter uw basisconditie voor de operatie is, hoe groter uw kans op een voorspoedig herstel:

Better In is Better Out!

Ook wanneer u ernstig ziek bent geweest, mogelijk met ziekenhuisopname, en merkt veel minder te kunnen dan voorheen, kan fysiotherapie u helpen. Voorbeelden zijn een longontsteking of fikse griep. Bent u te kwetsbaar om naar de praktijk te komen, dan komen wij naar u

 
adviezen
 
Door het ouder worden nemen onze lichaamsfuncties langzaam af. Dit kan worden versterkt door onvoldoende in beweging zijn, doorgemaakte ziekten, het hebben van een chronische aandoening en bepaalde medicijnen.
Waarom pre-operatieve fysiotherapie? (Elske Berkvens)
1. Patiënt-gerelateerde factoren aanpakken
2. Beïnvloeden van chirurgische stress
3. Better-in, better-out (fysiek / pulmonaal)
4. Patiënt eigenaar maken van zijn/haar herstel
5. Informeren en voorbereiden (drukregulatie)
Het gaat erom dat patiënten die een operatie moeten ondergaan in een zo goed mogelijke conditie zijn. Dat bespoedigt hun herstel na de ingreep, voorkomt medische complicaties en bespaart enorm aan kosten.vroegtijdige risico-inschatting en voorbereidende conditie-verbetering werkt.
Verschillende ziekenhuizen, zoals Nij Smellinghe in Drachten en Gelderse Vallei in Ede, laten in de praktijk zien dat de BiBo™ methode vruchten afwerpt. Vooral kwetsbare patiënten zoals ouderen hebben er baat bij. Een aantal weken voor de operatie beoordeelt een zorgprofessional, meestal de fysiotherapeut, of de lichamelijke conditie van de patiënt aanleiding geeft voor een verhoogd herstelrisico. In samenspraak met huisarts, diëtist en andere eerstelijns hulpverleners wordt bepaald hoe de conditie is te verbeteren door bijvoorbeeld persoonsgerichte training en aangepaste voeding.
Dat een persoonsgerichte prevalidatie werkt, is uitvoerig onderzocht en in de praktijk en wetenschappelijk aangetoond. De patiënt doet thuis onder zorgvuldige begeleiding oefeningen en past zijn voedingspatroon aan, om voorafgaand aan de operatie lichamelijk zo sterk mogelijk te zijn. Een gunstig neveneffect lijkt dat ouderen die werden voorbereid op bijvoorbeeld een heup- of knieoperatie zich door de fysieke training ook mentaal beter gingen voelen en hun leefstijl veranderden.
Contact

Een grote operatie heeft impact op uw lichaam. Hoe beter uw basisconditie voor de operatie is, hoe groter uw kans op een voorspoedig herstel: Better In is Better Out!

Uw geriatriefysiotherapeut van Meerdimensionaal Fysiotherapie heeft ervaring in de thuisrevalidatie  en is extra geschoold op het gebied van hart-, vaat- en longziekten. Zij kan u helpen u goed voor te bereiden en bij thuiskomst met revalideren. Zij komt hiervoor bij u aan huis.

Zowel voor training als herstel zijn goede, eiwitrijke voeding, voldoende drinken en voldoende slaap belangrijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.

bottom of page