top of page

Buikwandrevalidatie

Een goedWat is de buikwand en wat is het belang van een goed functionerende buikwand
Spier en bindwlagen die samen met andere spieren zorgen voor stab, BD
Buikwand moet sterk zijn, goed kunnen samenwerken, buikdruk reguleren (BDR, persen)
Naast problemen in eerder genoemde, plakken lagen aan elkaar: verkleving. Dit beperkt de functie. littekens
grote uitrekking: buikpijn, darmproblemen, overige problemen

Grote buikoperaties
Buikwandbreuk / littekenbreuk
Stoma
Diastase
Pijnklachten aan de buikwand (ACNES /PACNES/LACNES) 
TorsoGips_Pixabay230729_Zuzalina_torso-g577820119_1280.jpg

Grote buikoperaties

Gespec FT

Buikwandbreuk / Littekenbreuk

Stoma

Diastase

Wanneer de ruimte tussen je rechte buikspieren groter is dan normaal, spreek je van een diastase. Een diastase kan klachten geven in rug, bekken, bekkenbodem, heup, lies, knieën en nek. Op latere leeftijd kan het een stille onderhoudende factor zijn van rug-, heup- en knieklachten. Diastase komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen  er een ontwikkelen.
 
Fysiotherapie kan bij een diastase op verschillende manieren iets betekenen:
1)  Net na de bevalling diastase minimaliseren / het herstel van je buikwand(functie) ondersteunen;
2)  Functieproblemen opheffen of beperken door het aanleren van juiste beweegtechnieken
3)  Leren afstemmen van de belasting van je dagelijkse activiteiten/sport op de draagkracht van je buikwand;
4)  Voorbereiding op en revalidatie na een buikwandcorrectie: Better In = Better Out!
Mogelijke gevolgen
 
Tussen je rechte buikspieren zit een sterke bindweefselverbinding, die loopt als een lijn van de onderkant van je borstbeen tot op je schaambeen (linea alba). Wanneer deze bindweefsellijn continu wordt overbelast, kan deze verbreden. Als deze lijn te breed wordt, heb je meer moeite met het stabiliseren van je rug, bekken en heupen, wat tot pijn kan leiden. Andere klachten kunnen zijn bekkenbodemproblemen (ongewild urineverlies of juist moeite hebben met goed doorplassen), verzakkingsklachten, obstipatie, moeite met doorademen, pijn rond je navel en/of navelbreuk of een veranderde vorm van je buik, waar je mentaal last van hebt. Niet iedere diastase geeft klachten.
Overbelasting
 
Overbelasting ontstaat wanneer het bindweefsel verzwakt is of wanneer de druk in de buik te vaak te hoog is. Denk naast zwangerschap aan veel hoesten bij COPD, veel zware krachttraining met een verkeerde techniek of extreem overgewicht. Het is belangrijk de druk in de buik goed te leren opvangen en af te stemmen op de draagkracht van je bindweefsel in alle dagelijkse activiteiten. Bij veel hoesten is een goede hoesttechniek belangrijk. Ligt de oorzaak in de sport, dan is het van belang de trainingsbelasting op de draagkracht van het bindweefsel af te stemmen met een betere techniek en mogelijk andere intensiteit/vorm.
Zelftest
 
Hoe herken je een diastase bij jezelf? (Zelftest)
* Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën.
* Til je hoofd en schouders van de grond
Wanneer een richel opkomt (bulging) in het verloop van de middellijn over je buik, of als je een ruimte voelt, slap en diep (doming), heb je een diastase.

Wanneer zoek je hulp?
Als de test positief is, is het advies zoek deskundige hulp. Meerdimensionaal Fysiotherapie heeft positieve ervaringen met vroegbehandeling. Dat betekent direct in het kraambed starten met behandelen. De diastase kan dan met de juiste adviezen volledig verdwijnen. 
Is de diastase op een andere manier dan zwangerschap ontstaan en/of bestaat hij al wat langer, dan geldt hetzelfde advies.
Een diastase kan wijzen op het niet goed samenwerken van je rompspieren. Stabiliseren en het op een gezonde manier opvangen van buikdruk gaan hierdoor minder goed, waardoor je structureel overbelast Dit kan klachten geven, nu of op termijn. 
Bij een positieve test is het daarom raadzaam, ook als je geen klachten hebt, contact op te nemen met een deskundige.
Als trainen niet helpt
 
Als trainen niet helpt, kan een hersteloperatie van de buikwand dat mogelijk wel. Tijdens zo'n operatie worden de spieren weer naar elkaar toegebracht en wordt overtollige huid verwijderd. Het spiercorset wordt zo in zijn functie hersteld. Fysiotherapie in het voor- en natraject helpt voor een gezond en duurzaam herstel. Meerdimensionaal Fysiotherapie besteedt extra aandacht aan littekenvorming, oppervlakkig en diep.

Kijk voor meer informatie hier 
Litteken Therapie
Better In = Better Out

Buikwandpijn: ACNES / LACNES / PACNES

bottom of page